CROW publicatie: Zelfrijdende voertuigen en wegkantsystemen
19/01/2022

CROW publicatie: Zelfrijdende voertuigen en wegkantsystemen

"De opkomst van autonoom rijdende en zelfsturende voertuigen is al enige tijd gaande. Hoewel de ontwikkelingen niet zo stormachtig blijken te verlopen als ca. 10 jaar geleden werd voorspeld, worden toch gestaag stappen gemaakt. Zowel ‘gewone’ personenauto’s als speciale voertuigen, zoals shuttles, ontwikkelen zich op de ladder van het autonoom rijden. Een veelgebruikte classificatie voor deze ontwikkeling is die van de SAE levels.
Deze ontwikkeling in voertuigtechniek heeft ook effecten op wegontwerp en wegbeheer. Voor de wegbeheerder (gemeente, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat) is het belangrijk om te weten wat de stand van de techniek is en op welke wijze de wegbeheerorganisatie kan omgaan met de vragen die vanuit de voertuigtechniek worden gesteld.
Deze publicatie gaat in op de ontwikkeling van zogenaamde ‘shuttles & pods’, oftewel voertuigen die, vaak in aanvulling op het reguliere openbaar vervoer, over relatief korte afstanden op de openbare weg kunnen rijden zonder menselijke bestuurder. Ten aanzien van het wegontwerp gaat de kennismodule Openbaar Vervoer al beperkt in op de wegontwerpaspecten voor autonome voertuigen binnen het openbaar vervoer. In deze publicatie gaan we vooral in op de vraag of, en zo ja hoe met technische ondersteuning kan worden gezorgd voor een veilige benadering van kruispunten en wat daarvoor geregeld moet worden........."

Auteurs:

Gaaf toepassingsgericht project in opdracht van de MRDH en het CROW en in samenwerking met The Future Mobility Network en Spring Innovation Management (Jan Willem van der Wiel). nu ook vastgelegd in mooie CROW publicatie.

Deel:

MAPtm
DutchEnglish